In onze pedicure groothandel komen veel verschillende instrumenten terug die een pedicure dagelijks gebruikt. De multifunctionele pedicuretang wordt in elke behandeling wel een keer gebruikt. Om het overzichtelijker te maken delen we de pedicuretangen op in verschillende groepen.
- Nageltangen
Een nagelkniptang is een zijkniptang die, zoals de naam al zegt, ontworpen is voor het knippen van menselijke nagels. Het snijvlak zit aan de zijkant. Meestal zijn ze zo gevormd dat ze goed aansluiten op de vorm van de nagels. Ook hebben de meeste nageltangen een bufferveer, zodat de ‘armen’ van de tang terugveren tijdens het knippen. De snijvlakken raken elkaar recht. Bij een nagelschaar is dit niet het geval en schuiven de snijvlakken langs elkaar. Naast een zijkniptang is er ook een kopkniptang. Het snijvlak van de kopknipper zit aan de voorzijde. Hierdoor kun je een betere werkhouding aannemen als je klachten krijgt, bijvoorbeeld tijdens het draaien van de polsen of onderarm.
- Hoektangen
Deze tangen zijn aanzienlijk kleiner en lichter dan nageltangen. Ze worden vooral gebruikt om de hoekjes van de nagels te knippen, of tijdens de behandeling van ingegroeide nagels. De hoektang recht met spitse punten is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Daarnaast kun je de hoektang gebruiken voor dunne kindernagels. Gebruik de tang niet om dikke teennagels te knippen. De hoektang is hier niet sterk genoeg voor, waardoor er kans is dat het breekt.
- Nagelsplijttang
Een nagelsplijttang gebruik je bij ingegroeide nagels. Tijdens het gebruik van het knipmes wordt de nagel geplet tegen het aanbeeld, hierdoor splijt de nagel en kan het stukje ingegroeide nagel verwijderd worden uit het pijnlijke gebied.
- Vellentangen
Een vellentang wordt ook wel een nagelriem schaartje genoemd. Met deze tang kun je losse velletjes rondom de nagels en op de nagelwallen verwijderen. Je kunt ze ook gebruiken om harde nagelwalranden voorzichtig weg te knippen. Een vellentang maakt het mogelijk om dicht tegen het huidoppervlak te knippen zonder deze te beschadigen.
- Techniektangen
Hieronder vallen verschillende tangen die een medische pedicure gebruikt tijdens behandelingen zoals nagelcorrecties en het plaatsen van een nagelbeugel. Denk hierbij aan draadkniptangen (bijvoorbeeld de orthonyxietang), platbektangen en omegatangen.
- Excavator
Dit instrument wordt ook wel een tandartshaakje of hoekvijl genoemd. Een excavator is het perfecte instrument om eenvoudig langs de nagelwallen en onder de vrije rand schoon te maken. Plekken die je niet met een normale vijl kunt bereiken, kun je wel bereiken met de excavator. Dit instrument wordt vooral gebruikt in combinatie met een verweker om de huid week te maken. Daarnaast wordt de excavator gebruikt bij ingegroeide nagels en voor het oplichten van de teennagels.
Waar moet ik op letten bij het kopen van het juiste pedicure gereedschap?
Binnen deze soorten tangen zijn er natuurlijk ook verschillende modellen voor verschillende nagels. Het is dus fijn om als pedicure allerlei pedicure instrumenten in huis te hebben. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde nagels.
- Materiaalkeuze
Let allereerst op het materiaal en de dikte ervan. RVS pedicure tangen zijn bijvoorbeeld ideaal. Deze zijn roestbestendig en het materiaal is hard. Dit is nodig bij het knippen van harde nagels. Om deze reden is een hoektang dus niet geschikt voor het knippen van de nagels. Er zijn ook nageltangen van Cobaltstaal. Dit is vergelijkbaar met RVS, maar dan iets harder, waardoor deze instrumenten langer scherp blijven. Het nadeel is dat cobaltstaal eerder kan breken bij harde tikken.
- Vorm van de bek
Dit is afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Nageltangen zijn verkrijgbaar met een rechte of gebogen bek, maar bijvoorbeeld ook met spitse punten. Zo zijn er ook tangen speciaal voor het behandelen van de diabetische voet. Deze tangen hebben afgeronde punten waardoor de kans op wondjes afneemt. Bekijk dus per persoon welke pedicuretang je gebruikt.
- Het type veer
Een tang zonder veren werkt niet, want juist het terugveren van de gripvatten zorgt voor het makkelijk knippen. Zo hebben we de enkele ‘sleepveer’ en de dubbele kruisveer. De dubbele kruisveer is sterker en zorgt voor meer kracht dan de enkele sleepveer. Dan is er ook nog de rolveer. Deze veer is erg sterk, maar kan lastig te reinigen zijn.